Tristel Duo ULT voor invasieve ultrasone sondes voldoet aan de vereisten van EN 14885:2018

Invasieve ultrasone sondes worden gebruikt om vrouwelijke voortplantingsorganen, het rectum en nabijgelegen structuren, zoals de prostaat, te onderzoeken. Het zijn semi-kritische medische hulpmiddelen die een high-level desinfectie vereisen. Alle high-level desinfectiemiddelen moeten ondersteund worden door een volledige set van doeltreffendheidclaims, zoals vereist door EN 14885:2018, “Chemische desinfectiemiddelen en antiseptica – toepassing van Europese normen voor chemische desinfectiemiddelen en antiseptica”.

Elke bewering moet worden gestaafd met microbiologische effectiviteitstests uitgevoerd door een geaccrediteerd laboratorium. Om de veiligheid van de patiënt te waarborgen, moeten de contactduur en de concentratie van het geteste product overeenkomen met het gebruik van het product vermeld op het etiket.

De contacttijd van Tristel Duo ULT is 30 seconden

Afhankelijk van waar invasieve ultrasone sondes worden gebruikt, bestaat het risico dat pathogenen, geassocieerd met seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), worden overgedragen op patiënten en gezondheidswerkers. Een high-level desinfectiemiddel dat wordt gebruikt voor het ontsmetten van invasieve sondes, moet bacteriën, gisten, schimmels, virussen en mycobacteriën doden en voldoen aan de vereisten van de recentste norm inzake sporicide middelen – EN 171261 – en moet ter bescherming van de patiënt ook werkzaam zijn tegen een groot aantal SOA-pathogenen.

Belangrijke SOA’s en virussen waartegen Tristel DUO is getest en werkzaam is bevonden, zijn onder meer:

 • Neisseria gonorroe (gonorroe)
 • Candida albicans (candida)
 • Gardnerella vaginalis (bacteriële vaginose)
 • Humaan immunodeficiëntievirus (HIV)
 • Hepatitis B-virus (HBV)
 • Hepatitis C-virus (HCV)
 • Humaan papillomavirus (HPV)

Met name HPV is een bijzonder aandachtspunt. De serotypes 16 en 18 van dit kleine, niet-omhulde virus zijn uitvoerig gedocumenteerd als veroorzakers van baarmoederhalskanker en van hoofd- en nekkanker. Ze spelen ook een belangrijke rol bij anogenitale kanker en kanker van de mondkeelholte.

Niet bij alle high-level desinfectiemiddelen die opgenomen zijn in de decontaminatierichtlijnen van de World Federation of Ultrasound in Medicine & Biology (WFUMB) (2017) 2 voor invasieve vaginale ultrasone sondes is de doeltreffendheid tegen HPV-types 16 en 18 aangetoond.

Tristel Duo ULT wordt in de WFUMB-richtlijnen erkend als een high-level desinfectiemiddel en is ook werkzaam gebleken tegen de HPVtypes 16 en 18 in studies die in 2017 werden uitgevoerd door Dr. Craig Meyers, van het Penn State Hershey Medical Center3 in de Verenigde Staten. Zijn methode omvatte suspensietests en op carrier-test gebaseerde methoden, op basis van het gepubliceerde protocol dat hij zelf ontwikkelde. Dit protocol werd gebruikt in het werk dat Dr. Craig Meyers en zijn team publiceerden in het Journal of Medical Virology4, waarbij Cidex OPA en gesonificeerd waterstofperoxide met elkaar werden vergeleken. Uit die studie bleek dat Cidex OPA ondoeltreffend is tegen HPVtype 16 en 18. Gesonificeerd waterstofperoxide bleek dan weer wél werkzaam te zijn.

Recenter onderzoek door Dr. Craig Meyers richtte zich op het testen van Tristel Duo ULT op een invasieve ultrasone sonde, wat een grote vooruitgang betekende in vergelijking met eerder onderzoek dat gebruik maakte van gesonificeerd waterstofperoxide en UVC-straling. Bij dit werk is alleen gebruik gemaakt van een op een carrier-test gebaseerde methode. Het baanbrekende werk van Dr. Meyers zal worden voorgelegd aan collega’s (peer review) en worden gepubliceerd.

Meer weten over Duo ULT?

Tristel Duo ULT is een snel – slechts 30 sec.! – en eenvoudig high-level (hoog niveau) desinfectiemiddel voor elke invasieve en niet-invasieve echoprobe. Tristel Duo werd speciaal ontwikkeld voor een veilig en arbeidsvriendelijk gebruik door de zorgverlener, op de diensten gynaecologie, urologie, gastro-enterologie, kinesitherapie, enz.

> Meer lezen

 1. EN17126:2018 – Bacillus cereus >4 log reductie 30 seconden; test met Bacillus subtilis
 2. Abramowicz et al (2017), GUIDELINES FOR CLEANING TRANSVAGINAL ULTRASOUND TRANSDUCERS BETWEEN PATIENTS. Ultrasound in Medicine and Biology, 43 (5): 1076-1079
 3. Testrapporten beschikbaar op aanvraag
 4. Meyers J, Ryndock E, Conway MJ, Meyers C, Robison R. Susceptibility of high-risk human papillomavirus type 16 to clinical disinfectants. J Antimicrob Chemother. 2014;69(6):1546-50. doi: 10.1093/jac/dku006
Deel dit artikel:

Marketing-team

Dit bericht is geschreven op 17 juni 2019 door Marketing-team.

Over Marketing-team

Overzicht artikelen geschreven door Marketing-team

©2022 tristel.com - Ontwikkeld door RobONTWERPT in samenwerking met Joyce Wever