Decontaminatie van medische apparaten voor invasief gebruik.*

Wat u zou moeten weten over decontaminatie.

De Healthcare Infection Society heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd in het Journal of Hospital voor de beste werkwijzen om invasieve medische apparaten te desinfecteren.

De richtlijn begint met: “Essentiële kwaliteitseisen van handmatige desinfectie zouden hieraan moeten voldoen… “

Vervolgens leest u: “Medische apparaten voor invasief gebruik kunnen duur en delicaat zijn. Door deze hoge kosten is het aantal apparaten per zorgverlener vaak beperkt. Hierdoor is een snelle desinfectieprocedure van deze apparaten een vereiste.”

Voor decontaminatie van medische apparaten voor intracavitair gebruik gebruik je het beste het Tristel Trio Wipes systeem

De richtlijn zegt ook: “Na elk gebruik moeten alle sondes grondig worden schoongemaakt.”

Het Tristel Trio Wipes-systeem is – in tegenstelling tot UV en waterstofperoxide geautomatiseerde systemen – breder inzetbaar. Tristel Trio reinigt, desinfecteert (high-level) en spoelt niet alleen de sonde, maar ook de bijbehorende onderdelen zoals sondehouders, kabels, toetsenborden en monitors.

Een volledige desinfectieprocedure met Tristel Trio neemt slechts enkele minuten in beslag. Het sporicide desinfectiedoekje, dat voor een high-level desinfectie zorgt, is effectief tegen micro-organismen – ongeacht of deze worden gevonden op de sonde of op de bijbehorende onderdelen.

Een andere studie, uitgevoerd door de Australasian Society for Ultrasound in Medicine (ASUM), duidt de randapparatuur van de sondes, zoals kabels en toetsenborden, aan als belangrijkste bron van besmetting.

Microbiële groei, met potentiële ziekteverwekkers zoals Enterococcus faecium en Acinetobacter lwoffii, was aanwezig op:
100% van de toetsenborden
75% van de snoeren

Er staat: “Echografie-apparaten, kabels en gels zijn een mogelijke bron van besmetting en moeten regelmatig gedesinfecteerd en vervangen worden om het risico op infecties te minimaliseren.”

De Healthcare Infection Society is het hiermee eens: “Delen van de sonde en de bijbehorende onderdelen die in contact komen met vervuilde handen van een gebruiker vereisen decontaminatie.”

Wanneer echografie-apparaten worden gebruikt op niet-intacte huid, is er een aanzienlijk risico op infectie. Deze sondes worden mogelijk gebruikt op patiënten met een verzwakt immuunsysteem, patiënten met wonden of incisies, tijdens injecties, of direct op slijmvlies of andere semi-kritische plaatsen. Dit geeft een hoog risico op een exogene infectie.

Deze sondes en bijbehorende onderdelen zoals stekkers, kabels en toetsenborden moeten vóór elk gebruik én dagelijks op hoog niveau worden gedesinfecteerd.

*Dit artikel is een vertaling vanuit het Engels. U kan het oorspronkelijke artikel hiernaast downloaden.

Meer informatie over Tristel Trio Wipes

Tristel Trio Wipes System biedt in minder dan 2 minuten een hoog niveau (high-level) desinfectie van flexibele invasieve endoscopen en ultrasoonprobes zonder werkkanaal. Dankzij het concept van reinigings-, desinfectie- en spoeldoekjes wordt een gevalideerd resultaat bereikt, conform de geldende EN-normen terzake, met een eenvoudige en snelle 3-stappen procedure.

Bestel online

Deel dit artikel:

Marketing-team

Dit bericht is geplaatst op 4 december 2018 door Marketing-team.

Over Marketing-team

Overzicht artikelen geplaatst door Marketing-team

©2022 tristel.com - Ontwikkeld door RobONTWERPT in samenwerking met Joyce Wever