Er is geen vrije chloor aanwezig in Tristel Fuse Surfaces

Verklaring: waarom er geen vrije chloor aanwezig is in Tristel Fuse Surfaces.

Uit bezorgdheid i.v.m. corrosiviteit en toxiciteit, stelt men regelmatig de vraag of er vrije chloor radicalen aanwezig zijn in de chloordioxide oplossingen van Tristel, waaronder chloordioxide .
Vrije chloor radicalen  (“free chlorine radicals”) of “vrije chloor” kunnen in water immers Trihalomethanen (THM) vormen, wat een toxische verbinding is.

Het antwoord is kort: vanwege de aard en samenstelling van de hier gebruikte zoutoplossing (natriumchloriet) wordt vorming van vrije chloor vermeden.

Natriumchloriet reageert na toevoeging van een organisch zuur (citroenzuur in dit geval)  tot chloordioxide als primair product. Als secundaire producten worden natriumcitraten en natriumchloride gevormd.

De uitgewerkte formules vindt u op het (Engelstalige) bestand dat u in de rechterkolom kunt downloaden.

De afwezigheid van vrije chloor in natriumchloriet of het onvermogen om het in deze reactie te produceren, wordt aanvullend gestaafd door volgend fragment:

“Chloordioxide is een selectief maar veelzijdig oxidans voor veel organische verbindingen. Het werkt niet via chlorinatie, en bijgevolg treedt er geen trihalomethaanvorming op (Aieta en Berg, 1986)”1

Voor de vorming van THM moet vrije chloor beschikbaar zijn om de substitutiereactie van vrije radicalen mogelijk te maken. Aangezien chloordioxide dergelijke reacties niet kan uitvoeren, ondersteunt dit de stelling dat er geen vrije chloor aanwezig is.

Bovendien heeft de leverancier van de zoutoplossing, waarbij Tristel zich bevoorraadt , uitdrukkelijk bevestigd dat deze geen vrije chloor bevat.

Conclusie:

De zoutoplossing zoals gebruikt in Tristel Fuse Surfaces bevat geen vrije chloor. Een aanvullende etikettering is daarom niet nodig.

Tristel Fuse Surfaces Protocol, een veilige oplossing voor oppervlaktedesinfectie zonder vrije chloor

Tristel Fuse Surfaces protocol

Meer weten?

Tristel Fuse Surfaces, op basis van chloordioxide (CIO2), is een performant hoog niveau (high-level) oppervlaktedesinfectiemiddel met reinigende werking. Het is een snel én eenvoudig alternatief voor de gangbare toxische of irriterende desinfectieproducten (aldehyden, perazijnzuur, chloor) voor grotere oppervlakken, zoals muren en vloeren, in kritische zones.

Meer lezen?

  1. Disinfection, Sterilization and preservation: Lippincott Williams en Wilkins, 1 januari 2001
Deel dit artikel:

Marketing-team

Dit bericht is geplaatst op 4 september 2018 door Marketing-team.

Over Marketing-team

Overzicht artikelen geplaatst door Marketing-team

©2022 tristel.com - Ontwikkeld door RobONTWERPT in samenwerking met Joyce Wever